793 001 768 - Tomasz ACE Lewandowski

Kurczak w sałacie lodowej z sosem śmietankowym i ryżem

Nie ważne jak wielkim jesteś fanem pysznego, kurzego mięsa, przechodząc na klasyczną dietę osoby aktywnej fizycznie prędzej czy później będziesz miał dość zwykłych posiłków opartych na tych samych składnikach.

O ile nie jesteśmy w stanie zbyt mocno zmieniać składu naszej diety, o tyle możemy ją urozmaicać wprowadzając coraz to nowe przepisy. Czasami wystarczy podać nasze danie nieco inaczej by nadać posiłkowi oryginalności i zachęcić nas do zjedzenia odpowiednio dużej porcji.

Posiłki podawane bezpośrednio w liściach sałaty lodowej nie są niczym nowym w kulinarnym świecie. Ja natomiast nigdy nie miałem okazji, aby spróbować dania serwowanego w takiej formie i czas to zmienić.

Skład tego posiłku – jak praktycznie wszystkich w mojej diecie – jest banalnie prosty. Możecie wypróbować go zarówno w takiej formie, jak i dodając do niego Wasze ulubione składniki:

Czas przygotowania: 20-25 min.

Składniki:

- Pierś kurczaka - około 300 gramów

- 3 Duże liście sałaty lodowej

- Kwaśna śmietana 12%

- Czarne oliwki

- Szczypiorek

- Przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka)

- Cytryna/sok z cytryny

- Ryż

Przygotowanie:

Kurczaka obmywam i kroję dosyć drobno. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną słodkiej i sporą ilością ostrej papryki. Dodaję sok z cytryny i kilka kropel oleju. Całość dokładnie mieszam i wrzucam do lodówki na 2-3 godziny.

Zaczynam od wstawienia wody na ryż, którego gotowanie zajmie nam najwięcej czasu, a musimy mu poświęcić najmniej uwagi. Kiedy ryż ląduje w garnku, zabieram się za mięso. Kurczaka wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę bez dodawania oleju. Po wstępnym obsmażeniu zalewam niewielką ilością wody i zmniejszam płomień. Czas na sos.

Do niewielkiego naczynia wrzucam 3 duże łyżki śmietany. Doprawiam ją odrobiną soli, pieprzu i zakrapiam kilkoma kroplami soku z cytryny – nierzadko dodaję również niewielką ilość zmiażdżonego czosnku.

Oliwki kroję bardzo drobno, natomiast szczypiorek nieco grubiej. Całość dodaję do śmietany i dokładnie mieszam.

Liście sałaty układam na talerzu i równomiernie wypełniam je ryżem. Dodaję kurczaka i zalewam go sosem powstałym podczas smażenia. Całość oblewam śmietaną i obsypuję grubiej pokrojonymi oliwkami oraz szczypiorkiem.

Śmietana idealnie łamie ostry smak mięciutkiego kurczaka, a dzięki sporej ilości ryżu posiłek jest bardzo sycący. Krucha sałata i szczypiorek dodają chrupkości daniu i świetnie wyglądają w połączeniu z białym ryżem i ognistym kurczakiem. Smacznego!

Skomentuj

Ostatnie FILMY

DARMOWA MUZYKA I MOJA SIŁOWNIA - VLOG 2

GAMESCOM 2016 - VLOG 1